Μπουγάτσα κρέμα

30'
Εύκολη
8-10

Τί θα χρειαστούμε

Για την κρέμα
1 λίτρο Θες γάλα πλήρες
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
1 βανίλια
50 γρ. βούτυρο

Για το φύλλο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
100 γρ. βούτυρο λιωμένο (για το άλειμμα)

Για το σερβίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Πως το φτιάχνουμε

  1. Φτιάχνουμε την κρέμα:
    1. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
    2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
    3. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μη σβολιάσει.
    4. Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
    5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και τη βανίλια. Τα προσθέτουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας γρήγορα.
    6. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει η κρέμα βελούδινη.
  2. Ετοιμάζουμε τη μπουγάτσα:
    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
    2. Σε ένα βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα ένα-ένα με το λιωμένο βούτυρο.
    3. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα πάνω από τα φύλλα.
    4. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα.
    5. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της μπουγάτσας με ένα μαχαίρι (προσοχή να μην κόψουμε τα κάτω φύλλα).
  3. Ψήσιμο:
    1. Ψήνουμε τη μπουγάτσα για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
  4. Σερβίρουμε:
    1. Αφήνουμε τη μπουγάτσα να κρυώσει λίγο.
    2. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Καλή απόλαυση!

Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους πιο αγαπημένους παραδοσιακούς ελληνικούς γευστικούς θησαυρούς! Το όνομά της προέρχεται από την τουρκική λέξη “boğaça”, που σημαίνει ζύμη γεμιστή, και θεωρείται πως έφτασε στη Θεσσαλονίκη από Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Εκτυπώστε τη συνταγή