Κρέμα Καραμελέ

20'
Εύκολη
6-8

Τί θα χρειαστούμε

Για την καραμέλα
1 κούπα ζάχαρη
1/4 κούπας νερό

Για την κρέμα
4 αυγά
1/2 κούπα ζάχαρη
2 βανίλιες
500 ml ΘΕΣ γάλα

Πως το φτιάχνουμε

  1. Φτιάχνουμε την καραμέλα:
    1. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα.
    2. Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη, τη ρίχνουμε αμέσως σε φόρμες για κρέμα καραμέλε (ή σε μια μεγάλη φόρμα) και την αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Φτιάχνουμε την κρέμα:
    1. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να ομογενοποιηθούν.
    2. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα, χωρίς να βράσει, και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
    3. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την καραμέλα στις φόρμες.
  3. Ψήσιμο:
    1. Τοποθετούμε τις φόρμες μέσα σε ένα ταψί με λίγο ζεστό νερό (μπεν μαρί).
    2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
  4. Σερβίρισμα:
    1. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
    2. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε πιάτο, ώστε η καραμέλα να ρέει πάνω στην κρέμα.

Καλή απόλαυση!

Το γλυκό αυτό έχει ρίζες στη μεσαιωνική εποχή, όταν οι μάγειρες πειραματίζονταν με συνταγές που βασίζονταν στο ψήσιμο αυγών με γάλα και ζάχαρη.

Εκτυπώστε τη συνταγή